Bekerteam CSV na spannende strijd tegen Spijkenisse uitgeschakeld voor de KNSB-beker

Op vrijdag 28 december speelde het bekerteam van CSV voor de KNSB-beker in de 2e ronde uit tegen Spijkenisse. Vorig jaar wonnen we voor de RSB-beker nog met 3-1 van het RSB-bekerteam van Spijkenisse. Door het winnen van de RSB-beker mochten we nu ons geluk beproeven tegen het viertal sterkste KNSB-spelers van Spijkenisse. Voor het eerst was onze tegenstander duidelijk favoriet op rating. Toch was de stemming vooraf, dat we er echt voor zouden gaan. En dat deed ons viertal!

Aan bord 1 speelde Stefan Tabak (2210) met wit tegen Rick Lahaye (2411). Opvallend was dat zwart een aanval op de damevleugel combineerde met een aanval op de koningsvleugel met h5. Daarbij bleef de K op e8. Het zag er gevaarlijk uit en dat werd het ook echt toen er paarden op e3 arriveerden en er nog later een zwarte pion op de 2e lijn verscheen. Ook de tijdnood ging meespelen en toen er geen houden meer aan was, werd het 1-0 voor Spijkenisse.
Aan bord 2 zag het er lange tijd somber voor ons uit. Mark Vermeer (2003) speelde met zwart tegen Maurits van der Linde (2212) en kreeg na een lange rokade een witte pionnenstorm over zich heen met b4 en a4, gevolgd door een hele legermacht van stukken. Voor mij was het verrassend dat Mark overeind bleef. Tegen 23 uur “offerde” zwart zijn D tegen T+L+pi met als gevolg een onduidelijke stelling waar wit een stuk leek te winnen, maar waar na het optrekken van de kruitdampen Mark T+L+P bleek te hebben tegen een D. Dat materiaal overwicht was nog geen garantie voor de winst omdat de zwarte K wat op de tocht stond. Toen dat probleem was opgelost na de afruil van wat stukken, liep een zwarte pion naar de overkant en kon Mark een punt bijschrijven en de stand gelijktrekken: 1-1.
Aan bord 3 speelde Jan Peter Bogers (2021) met wit tegen Erik Both (2120). De partij ging lange tijd gelijk op, maar op zeker moment leek JP de betere kansen te hebben. Wat later waren de bordjes verhangen en moest JP voor remise vechten. Dat leek onbegonnen werk toen zwart in een toreneindspel twee pionnen voorkwam en wit slechts beschikte over een T. Gelukkig was één van de pionnen een randpion zodat er nog wat truckjes inzaten. De randpion werd onschadelijk gemaakt en na een torenoffer van JP stond JP pat! Dus 1,5-1,5.
Daarmee waren alle ogen gericht op bord 4 waar Roel Trimp (1993) het moest opnemen tegen Ricardo Klepke (2118). Het zag er lange tijd naar uit dat deze partij remise zou worden. Roel kwam weliswaar een pion achter, maar wist tegen 23 uur een “gelijke” stelling te bereiken in een toreneindspel met ieder T+5pi. Misschien deed een al te optimistisch pionzetje Roel uiteindelijk de das om: 2,5-1,5. Daarmee konden de stukken in de doos, hoefde er niet meer gesnelschaakt te worden en was ons KNSB-avontuur ten einde. Het had zomaar anders kunnen lopen, dus ons team kon met opgeheven hoofd, hoewel teleurgesteld, Spijkenisse verlaten.
We gaan verder op avontuur in de promotieklasse met CSV 1 op 12 december uit tegen Charlois-Europoort 4 en op 16 januari thuis met het RSB-bekerteam tegen Moerkapelle.