CSV 1 trekt ook tegen Barendrecht 1 aan het langste eind: 5 ½ – 2 ½

Op vrijdag 20 december speelde CSV 1 op verzoek van Barendrecht de wedstrijd, die eerder was vastgesteld op 10 januari vooruit. Een aantal Barendrechtspelers wil graag meedoen aan de weekendvierkamp van het Tata Steelschaaktoernooi in Wijk aan Zee. Dat is een goede schaakreden en het inwilligen zeker waard. Wat we niet wisten was dat voor het eerst in de geschiedenis er onderhoud was gepleegd in De Wel. De schilderspullen stonden breed uitgestald in ons speelzaaltje en er hing een doordringende verflucht. Ventilatie bracht uitkomst evenals onze eigen opruimploeg. De uitslag met 5 remises doet vermoeden dat het er afgelopen vrijdag vredelievend aan toeging, maar dat klopt niet. Pas in het laatste kwartiertje en soms in hevige tijdnood kwamen 7 van de 8 partijen tot een ontknoping. Als teamleider was ik al niet anders gewend dan dat het lang spannend bleef, maar dit keer was het echt raak. Het kan zijn dat de spelers zo lang mogelijk amusement wilden bieden aan een drietal oud-CSVers, die een kijkje kwamen nemen: Paul Schrama, Marco ’t Hoen en Frieda Arnold die was meegekomen met Stefan. Frieda traint nu hun kinderen met stap 2. Ik ben heel benieuwd als ze meedoen hoe ze het er bij het OCJK vanaf gaan brengen. Je zou het niet zeggen maar Frieda heeft ooit mijn zoon getraind. Beiden waren toen 14 jaar! Ook ditmaal koos onze tegenstander voor een tactische opstelling: hun zwakste 3 spelers aan de hoogste borden en hun sterkste 5 spelers aan de borden 4 t/m 8.

De score werd om 21.15 uur geopend aan Bord 1 waar Léon Koster het opnam tegen Jean-Peter van Sprang (1647). In een betere stelling voor Léon gaf wit een stuk weg en op: 1 – 0.

Twee uur later was de stand ongewijzigd, maar dat zou niet lang meer duren, want inmiddels was aan veel borden de tijdnoodfase ingegaan. Als eerste werd om 23.20 uur de vrede getekend aan Bord 7 waar Patrick van der Lee speelde tegen Tjerk-Peter de Bruijn (1858): 1½ – ½.

Vijf minuten later werd het 2½ – ½ door een fraaie overwinning van Mark Vermeer aan Bord 6 tegen André Coenen (1866). Mark was naar eigen zeggen wat minder uit de opening gekomen en is er toen eens echt voor gaan zitten. Dat leverde een mooie aanvalsstelling op en wat later de volle winst.

Om 23.28 uur claimde Paul van der Lee met nog een paar minuten op zijn klok remise vanwege herhaling van zetten tegen Bert Drolenga (1794). Weliswaar stond Paul dankzij een paard vorkje een kwaliteit voor, maar niet was in te zien hoe hij dit in een paar minuten tot winst kon voeren: 3 – 1.

Ook herhaling van zetten verscheen op Bord 2 waar Jan Peter Bogers de witte stukken aanvoerde tegen Bart Dubbelman (1544). Het leek er lange tijd op dat het eindspel van D+L tegen D+L voor Jan Peter gewonnen was, maar Bart zocht steeds een muizengaatje op voor zijn K en ontsnapte zo aan een nederlaag: 3½ – 1½ om 23.37 uur.

Aan Bord 3 speelde Hans Hoornstra tegen Robert Dortmond (1707). Al vroeg op de avond meldde Hans een remise aanbod van zijn tegenstander dat hij gerechtvaardigd vond, maar toch liever wilde doorspelen. Aldus geschiedde, maar het evenwicht was ook om 23.38 uur nog niet verbroken: 4 – 2.

Aan Bord 4 nam Roel Trimp het op tegen verreweg de sterkste speler van Barendrecht, Feike Liefrink (2065). Dat was dus echt een kolfje naar Roels hand, die er eens echt voor ging zitten. Dat had het beoogde effect en om 23.39 uur haalde Roel de volle winst binnen als matchwinnaar: 5 – 2.

Als laatste was Stefan Tabak klaar tegen Robbert Meijer (1891). Om 23.40 uur tekenden ze de vrede na de zoveelste herhaling van zetten. Bijna had Stefan in zijn drang om te winnen zijn hand overspeeld, maar in wederzijdse tijdnood was dit een redelijk slot: 5½ – 2½.

Daarmee was de vierde overwinning een feit en blijft CSV 1 trots aan de leiding. Topscorers zijn Léon, Roel en Mark met een 100% score: 5 uit 5 inclusief het resultaat voor de RSB-beker. De komende wedstrijden zijn:

· Voor de RSB-beker op vrijdag 24 januari uit tegen RSR-Ivoren Toren

· Voor de RSB-competitie op vrijdag 14 februari uit tegen Zwijndrecht 1

(Door: Hans Blokland, teamleider CSV 1, geplaatst op 23 december 2013)