CSV 2 maakt het grote ratingverschil ook nu weer waar: de IJssel wordt met 7½ – ½ van de tafel gezet

Dit is het (incomplete) verslag van de laatste wedstrijd van het seizoen van het kampioensteam CSV 2 in een thuiswedstrijd tegen de IJssel 3, gespeeld op vrijdag 19 april 2013.

Vanwege een gescheurde pees in mijn rechterringvinger kon de teamleider op de bewuste avond moeilijk tot schrijven komen en hij verzocht dan ook aan de spelers een kort verslagje te maken van hun partijen. Er zijn er tot nu toe 5 ingeleverd en toevallig of niet, het waren de eerste 5 borden die aan het verzoek hebben kunnen voldoen.

Bord 1 Arjan met zwart tegen van der Meer

Voor mijn gevoel kwam ik een beetje lastig uit de opening. Mijn tegenstander had namelijk een paard in het centrum. Maar al snel verloor hij een pion op de koningsvleugel waarna een van zijn centrumpionnen volgde. Hierna kon ik als snel de winst naar me toe trekken.

Hij offerde nog een toren, maar het mocht niet baten. Achteraf vertelde hij me dat, gezien het ratingsverschil, hij geen enkele hoop koesterde om te winnen. Voor mij maakt dat geloof ik geen verschil; ik heb het idee dat ik er altijd voor moet vechten.

Bord 2 Rob v.d. Bosse met wit tegen Penders

Mijn tegenstander wist me te verrassen in de opening met een tegengambiet maar kwam toch licht in het nadeel. In het middenspel vervloog mijn voordeel al had ik het nog druk tegen een geïsoleerde b pion. Het eindspel met beiden nog een loper en een toren moest ik heel nauwkeurig spelen want het kon gemakkelijk in remise verzanden.

Het vreemde was als ik af en toe van het bord opkeek, mijn tegenstander mij met wijdopengesperde ogen aan zat te staren. Je kreeg de indruk dat hij zijn medicijnen niet had gekregen of juist een dubbele dosis. Toen ik het laatste stuk kon ruilen belandde hij in een pionneneindspel wat voor mij simpel won.

Bord 3 Mark met zwart tegen Boere

In een passieve opening waarin wit d3 i.p.v. d4 speelde tegen Siciliaans, gaf wit extra zetten aan zwart, wat leidde tot twee mooie loperlijnen en een centrumpion voor zwart + pion voor. Toch maak ik weer een foutje, een ruil waarin ik mijn T+pion ruil tegen L+P. Fritz zag dit als blunder, omdat ik wit toestond om nog een kans te hebben aan de andere vleugel. Gelukkig begint hij hier pas een zet later mee. Hierna een leuke mattruc, welke hem verplicht om 2*T+D te ruilen tegen T+D, waarna hij opgeeft.

Bord 4 Harry met wit tegen Koolmees

Ik kreeg het aangenomen Damegambiet op het bord. Op de 5e zet moet ik de geofferde pion terugnemen en sta dan met de pionnen op d4 en e4 prima. Ik was al verder met mijn gedachten en speelde Pf3 en maakte het mezelf onnodig moeilijk en Koolmees kon met b5 zijn pion behouden. Hij gebruikte echter ongelooflijk veel tijd en liet een ongedekte loper instaan die ik in dank aanvaardde op de 11e zet en ik dacht: hij geeft op.

Later een leuk paardoffer van mij, wat hij niet mocht aannemen, maar hij pakte het cadeautje maar al te graag en ik kon Lh5 spelen met damewinst; de rest was uiteraard makkelijk en op de 24e zet werd Koolmees mat gezet.

Bord 5 Hans met zwart tegen Stefan Lipschart (oud-lid van CSV)

Zoals verwacht mocht ik met zwart aan bord 5 spelen tegen ons oud-lid Stefan Lipschart. Hij opende met d4 maar na 4 zetten waren we al uit de openingstheorie. Dat leverde mij een ontwikkelingsvoorsprong op die ik lang vasthield. Stefan verdedigde zich een paar maal secuur. We kregen allebei een vrijpion; ik op de d-lijn en Stefan op de e-lijn. Het zag er nogal onduidelijk uit en daarom besloten we na zet 30 van wit bij de stand van 4-0 tot remise. Daarmee was ik in elk geval de matchwinnaar, maar zoals later bleek ook de schlemiel (denk erom: alleen in de betekenis van pechvogel) die als enige CSV-er niet won.

Bord 6 Rob Docter met wit tegen de Pijper

Ik weet dat de computer van Rob gecrasht is; derhalve geen verslag. Hij won weer op de voor hem bekende wijze.

Bord 7 Thomas met zwart tegen Macdaniel

Thomas, die elke RSB-wedstrijd als eerste van het team klaar was, slaagde daar nu niet in. Hij won wel als tweede en scoorde een prachtige 7 uit 7!

Bord 8 Derk met wit tegen van Smirren

Derk won en gaf een week daarna te kennen dat hij de notatie niet meer in zijn bezit had.

Een prachtig seizoen werd afgesloten met een kampioenschap, 7 gewonnen wedstrijden en een aantal bordpunten van 43. Precies een halfje meer dan CSV 1!

(Door: Bas Koote, teamleider, geplaatst op 9 mei 2013)