CSV 2 Start met ruimte 6-2 overwinning in Ridderkerk

Donderdag 9 oktober speelde ons team zijn eerste wedstrijd. We konden het pand lastig vinden en waren daarom wat aan de late kant, maar we werden hartelijk in een ontspannen sfeer ontvangen. Ons team had een gemiddelde rating van 1730 en de tegenstander had 1614; zoals vaker bij een kleine club waren de eerste borden vrij sterk.

Verslagje op bordvolgorde;

Arjan tegen Tuvshin Boldoo. Arjan kreeg last van een zwarte dame op de a7/g1 diagonaal waardoor hij niet kon rokeren. Het koste Arjan wat tijd (ook op de klok) om dit op te lossen, maar Tuvshin gebruikte deze tijd met het spelen van zijn dame i.p.v. snel te ontwikkelen. Hierdoor kon Arjan op de koningsvleugel en in het centrum het initiatief nemen; dit alles in een vrij gesloten stelling waarbij Arjan het loperpaar had en Tuvshin 2 paarden. Na ruil van een paard en een loper kon Arjan op 2 manieren een pion winnen. Helaas nam hij die pion die leidde tot complicaties. In de tijdnood die volgde deed Arjan, in de veronderstelling dat zijn loper verloren was, een verkeerde zet. Tuvshin kon daarna éénvoudig winnen.

Mark speelde tegen Bas Kuyper weer eens ondoorgrondelijk met een tot a4 opgeschoven pion en zijn toren naar a5. Deze toren wandelde vervolgens tijdens de gehele parij over het gehele bord. Mark heeft in eerste instantie initiatief maar komt dan toch onder druk te staan. In tijdnood houdt hij echter het hoofd koel en het eindspel met elk 2 torens wordt remise.

Rob van den Bosse ruilt tegen Frank van Manen al snel de dames en krijgt een, op het eerste gezicht, eenvoudige stelling waarbij Frank 2 geïsoleerde pionnen heeft. Hoewel Rob druk kan ontwikkelen krijgt zijn tegenstander de kans zijn geïsoleerde c-pion op te spelen en als ruil onvermijdelijk is wordt tot remise besloten.

Frans Frishert kreeg tegen Harry, na dame ruil, een schijnbaar gevaarlijk initiatief via open lijnen op de dame vleugel. Harry kon dit snel omkeren en toen bleken Frans zijn stukken onsamenhangend te staan waarna Harry snel materiaalwinst boekte en won.

Jelle van de Berg verspeelde tegen Willem enkele tempi en werd opgezadeld met een geïsoleerde pion op de 6e rij op een half open lijn. In de aanval van Willem blundere zijn tegenstander de dame weg.

Op het 6e bord, Walter tegen Bas Weber, speelde Bas al zeer snel zijn dame naar f3 en zijn loper naar c4. Al snel volgde een vorkje gecombineerd met een ondekbare vork op c2 met pion en kwaliteitswinst. Walters tegenstander speelde nog lang door in een hopeloze stelling.

Hans heeft tegen Rishie Jokhoe een groot ruimte voordeel, maar daardoor ook veel gaten in zijn stelling. Rishie speel een sterk Db6 met dreiging van aftrekschaak en pionnenwinst. In een gecompliceerde stelling komt Hans een pion achter en heeft een tot op de 6e rij opgeschoven vrij pion die zwak lijkt. In de verdere verwikkelingen lukt het Hans de opgerukte vrij pion te dekken met nog een vrij-pion. Terecht wijst Hans remise af, zijn pionnen blijken niet tegen te houden.

Rob Docter begon zoals gewoonlijk voortvarend. Zij tegenstander Raymond de Moré speelde snel, zonder aanwijsbare redenen h3 en g4, Rob ging op avontuur met zijn dame op de damevleugel. Raymond liet toe dat Rob op b2 kon staan en daarmee was er direct een verborgen batterij op paard c3 en toren a1. Raymond zag dit over het hoofd waardoor Rob ook nog een stuk won. De partij was daarna, door een verwoestende aanval van Rob, klaar.

 

Deel dit bericht