Het viel dit keer bepaald niet mee om een geschikte datum voor deze bekerwedstrijd te vinden. Om allerlei redenen waren de vrijdagen 7, 14 en 21 februari niet geschikt. Dankzij Simon van der Beek van Spijkenisse konden we uitwijken naar zaterdagmiddag 8 februari. We werden na een lange gezamenlijke metro rit hartelijk ontvangen in de prachtige speellokatie van Spijkenisse bij de Bibliotheek De Boekenberg waar ook de KNSB-wedstrijd Spijkenisse-Amersfoort werd gespeeld. De loting wees uit dat Léon en Jan-Peter aan de borden 1 en 3 zwart kregen en Mark en Roel wit aan de borden 2 en 4. Zoals langzamerhand tegen ons team gebruikelijk zat de sterkste speler van Spijkenisse aan bord 4. Aangezien wij alleen maar sterke spelers hebben, maakt dat voor ons team weinig uit. De vermelde rating achter de namen van de spelers is de nieuwe rating per 1-2-2014.
Aan Bord 3 speelden Ruud van der Beek (1976) en Jan-Peter Bogers (1998) een partij waarin na 10 zetten de dames geruild werden en Jan-Peter in het middenspel P+L tegen T verwierf. Toen ook nog een stel torens van het bord verdween, bleef er eindspel over waarin weinig eer meer te behalen viel. Een +remise dus voor Jan-Peter om 15.45 uur: ½ – ½.
Aan Bord 4 trof Roel Trimp (1979) jeugdspeler Daniel Zevenhuizen (2024). Roel zag af van de rokade en marcheerde met zijn h-pion naar h6. Daniel reageerde met b5 en a5. Het zag er nogal onduidelijk uit, maar het leek dat zwart wat beter uit de opening was gekomen. In deze fase van de partij gebruikte Roel veel tijd. Na zo’n 20 zetten had Roel nog 40 minuten en Daniel nog een uur. Op de 23ste zet werden de dames geruild en na 29 zetten stonden alle pionnen nog op het bord. Roel kreeg gaandeweg meer greep op de stelling, maar het kostte veel tijd: Roel 16 minuten en Daniel 41. Na een zwakke 26ste zet van Daniel (Pc4) kwam Roel na 27. Lxc4 dxc4 beter te staan vanwege een sterk centrum. Toen zwart e5 naliet, maar e6 speelde, kon Roel in de aanval gaan en werd zwart compleet overlopen en maakte Roel een pion en een kwaliteit buit. De afwerking was geen probleem. Tegen vieren wandelde Bas Koote binnen om getuige te zijn van het eerste volle punt: ½ – 1½.
Vervolgens was Bord 2 aan de beurt. Daar troffen Mark Vermeer (1979) en Rick van der Pluijm (1972) elkaar. Bij de 12de zet verzonk Rick in diep gepeins. Meende hij een combinatie te zien? Toen hij eindelijk een zet deed, had hij nog 34 minuten over en Mark 72! Ook hier werden de dames geruild en na 19 zetten had Mark nog 48 minuten over en Rick nog maar 13. Even later won Mark een pion en was de tijd verder geslonken tot 29 tegen 6. Mark versmaadde nog de winst van 2 stukken tegen een toren, maar wellicht was wat nu op het bord kwam nog simpeler gewonnen: 2 prachtige vrijpionnen extra op b3 en c4. Het leek een kwestie van simpel naar de overkant wandelen, maar Rick had nog een venijnige pat truck. Gelukkig was zijn toren niet dol genoeg en kon Marks koning uit het schaak lopen: om 16.30 uur was het ½ – 2½ en was de overwinning een feit.
Het wachten was nu op Bord 1 waar Paul de Freytas (1958) moest trachten de eer te redden tegen Léon Koster (2320). Ook hier werden na 10 zetten de dames geruild. Léon creëerde al spoedig een vrijpion op d4. Met een vol bord tikte de tijd snel weg en resteerde nog slechts 16 tegen 8 minuten. Léon forceerde in tijdnood – 2 tegen 4 minuten – een doorbraak die resulteerde in L+2pi – T. In verloren stelling liet Paul zich pardoes mat zetten: ½ – 3½. Daarmee was een zwaar bevochte overwinning op de sterkste tegenstander tot nog toe een feit en de halve finale bereikt. De volgende tegenstander wordt de winnaar van de strijd tussen SOF-DZP en Fianchetto. Beide teams zijn van ongeveer gelijke sterkte als Spijkenisse. Als SOF-DZP wint spelen we op een vrijdag uiterlijk op 21 maart thuis. Als Fianchetto wint spelen we op een donderdag uit.
Hans Blokland, 13 februari 2014