RSB-bekerkampioen CSV wint in de eerste ronde voor de KNSB-beker van Waalwijk

Vrijdag 24 oktober was een bewogen dag met veel stress voorafgaande aan de bekerwedstrijd tegen Waalwijk, de Brabantse bekerkampioen. Inmiddels ben ik aan die stress gewend, maar tot nog toe tijdens de wedstrijden, zo vanaf 21 uur tot 23 uur. Nu begon het direct toen ik na een korte herfstvakantie mijn mailbox opende en ik merkte dat er inmiddels vele mails waren gewisseld over het wel dan niet meespelen van Léon en het niet dan wel invallen van Roel. Toen dat aan het eind van de middag duidelijk was, haalde ik opgelucht adem. Maar niet voor lang.

Op het punt van vertrek naar onze schaakclub kreeg ik een verontrustend telefoontje van Roel dat er ingebroken was in de kelderbox van Rob Docter, dat er gevochten was, dat de politie eraan kwam en dat hij het op tijd komen om te schaken niet meer zag zitten. Kortom het klonk redelijk gestrest. Wat doe je dan als teamleider? Ik bood aan om Roel in Zevenkamp op te halen. Rob hoorde ik zijn autosleutels aanbieden. Dat vond Roel weer te gek. Gevolg was dat ik sneller dan ooit de Capelseweg ben afgereden om Roel op te pikken bij het Shellstation aan de Zevenkampse Ring. Eerst was ik nog wel even naar De Vijverhof gereden om de opstelling af te geven, het team te informeren en de wedstrijdleider in te lichten. Met Roel in de auto werd ik verder “gestimuleerd” om op te schieten. Je zou er gestrest van worden…Iets na achten, ongeveer gelijk met de tegenstanders, arriveerden we. Een niet al te daverend begin. Hoe zou Roel zich houden? Hij moest spelen tegen Remco Sprengers met een rating van 2218 de onomstreden kopman van Waalwijk. Roel won tot veler verbazing de toss om de kleur en mocht dus beginnen. Opvallend was het tijdgebruik van Remco. Na 10 zetten had Roel 15 minuten en zijn tegenstander 40 minuten gebruikt. Roel stond comfortabel en dat bleef zo. Na 21 zetten was Remco al in tijdnood met minder dan 5 minuten op zijn klok. Roel had er toen nog 22.
Inmiddels ontwikkelde de strijd aan de andere borden zich voor ons gunstig. Aan bord 4 speelde Jan Peter met zwart tegen Sander van Dijk (1981). Wit joeg de zwarte dame over het bord met zetten als b4 en Pb5, haalde de witte dame erbij met Da4. Zwart drong de witte stukken terug, maar wit wist een vrijpion op c5 te krijgen. Zou deze sterk of juist zwak blijken? De pion rukte zelfs op naar c6. Vervolgens probeerde JP wat. Dat kostte een pion na Lxh6. Rond 22.45 uur bood wit remise aan wat mede gelet op de stand aan de andere borden door JP werd geaccepteerd. Ik weet niet of de teamleider van Waalwijk over dit remise aanbod was geïnformeerd, maar ik zag er de logica niet van in. Daarmee werd de stand 0,5-0,5 en leek niets de overwinning van CSV nog te kunnen ontgaan.
Aan bord 2 speelde Stefan met zwart tegen Wilbert Schreurs (2078). Stefan kreeg te maken met een breed wit centrum, wat resulteerde in een vrijpion op c5, die nogal zwak leek. Zwart kreeg pionnen op a3 en b4. De pion op c5 werd buitgemaakt en er resulteerde een eindspel met loperpaar + pion. Toen zwart een vrijpion op de h-lijn creëerde en een tweede pion veroverde, was de winst binnen handbereik. Er kwam een pion op a2 en toen zwart zijn toren offerde tegen L+pi, resulteerde een gewonnen eindspel van L+3pi – T: 1,5-0,5.
Aan bord 3 speelde Mark met wit een frivole aanvalspartij tegen Feike Liefrink (2025) met als ik goed geteld heb vijf stukoffers. Het begon ermee dat zwart probeerde aan te vallen op de damevleugel. Dat gaf wit gelegenheid om een koningsaanval in te zetten met Lh6. Het eerste stukoffer werd gebracht op f5 (geweigerd), daarna kwam er een stukoffer dat helemaal niet mocht worden aangenomen. Vervolgens kwamen er nog twee stukoffers achteraan. Het laatste stukoffer werd gebracht met Lxf7. Vervolgens bleek nadat de kruitdamp was opgetrokken dat een gewonnen eindspel resulteerde met een pion meer. In de slotschermutselingen was het ineens uit toen een lopervork (ja, die bestaan ook nog!) een toren kostte. Daarmee kwam de stand op 2,5-0,5 en was de winst voor CSV binnen.
Het wachten was nu op het tijdnoodduel aan bord 1. Remco had hoegenaamd niets bereikt, maar in de eindfase zocht Roel tevergeefs naar een winnende voortzetting. Ook dat kostte veel tijd. In een stelling die fors was uitgedund bood Roel remise aan met beide spelers nog een minuut op de klok. Meer dan een plusremise door eeuwig schaak zat er niet in dus werd de eindstand bepaald op 3-1.
Het was voor het eerst dat ons team niet de ratingfavoriet was: CSV 2050 en Waalwijk 2075. Daarmee heeft CSV zich geplaatst voor de 2e ronde van de KNSB-beker. Dat betekent dat CSV voor 15 december een uitwedstrijd speelt tegen Spijkenisse op een vrijdagavond.

Deel dit bericht