RSB-Bekerteam van CSV naar halve finale, maar niet zonder slag of stoot

Vrijdagavond 13 februari begaven we ons opnieuw naar De Boekenberg, de prachtige speellocatie van SV Spijkenisse voor al weer de derde bekerwedstrijd uit tegen hen in een jaar. Vorig jaar speelden we op 8 februari uit tegen Spijkenisse in de kwartfinale om de RSB-beker en wonnen moeiteloos met 3,5-0,5. Dus dit keer moest het opnieuw in de kwartfinale wel goed komen met ons “versterkte” team met een gemiddelde rating van 2134 tegen een “verzwakt” Spijkenisse met 1884! Daarmee kon dan tevens de wat ongelukkige uitschakeling met 2,5-1,5 van ons KNSB-bekerteam tegen Spijkenisse van 28 november 2014 worden goedgemaakt. Niets aan de hand dus. Beetje relaxt naar de 4 borden kijken, wat aantekeningen maken, een pilsje drinken en dan wachten op de punten!
Om 21.30 uur de voorlopige stand opgemaakt: bord 1: onduidelijke stelling met veel tijd gebruikt door Léon (zwart); bord 2: Stefan (wit) heeft wat meer ruimte; bord 3: Jan Peter (zwart) staat minder; bord 4: Mark (wit) heeft wat meer ruimte. Conclusie: de winst is nog ver weg. Om 22 uur was er geen grote verbetering ingetreden: bord 1: hachelijk; bord 2: iets beter; bord 3: min of meer gelijk; bord 4: gelijk. Om 22.30 uur heeft Léon nog 9 minuten tegen 50 voor Rick van der Pluym (2007): dat belooft niet veel goeds! Stefan heeft inmiddels 2 prachtige vrijpionnen op c4 en d5 en ook een ruim tijdvoordeel: 36 tegen 21 minuten voor Fabian van Buuren (1950). Jan Peter heeft een tijdvoordeel (36 tegen 20) in een gelijke stelling tegen Selman Ercan (1777 uit het derde team). Mark heeft tijdachterstand (16 tegen 41) in een verder gelijk opgaand gevecht tegen Rob Kalkman (1803). Dus de voorlopige prognose is 2-2 en dat betekent na afloop van de eerste ronde nog een tweede ronde snelschaken!
Op zet 20 doorbrak Léon de 5 minuten grens en kon ik de notatie van de zetten overnemen. Met de vlag op vallen moest Léon in een nederlaag berusten. Ik miste in eerste instantie de laatste zet en constateerde toen dat Rick al eerder opgehouden was met noteren. Rick kon nog wel zijn notatiebiljet bijwerken. Als verklaring voor het niet noteren gaf hij dat iemand hem had wijsgemaakt dat dat niet meer hoefde als de tegenstander minder dan 5 minuten had! Ik heb hem uit die droom geholpen! Inmiddels was aan bord 2 een gewonnen stelling voor Stefan ontstaan met vliegende tijdnood voor Fabian, die nog van alles probeerde maar tevergeefs. Ook hier kon ik de notatie ter hand nemen toen Stefan onder de 5 minuten bedenktijd kwam. Maar Stefan had ruim genoeg tijd voor de paar zetten die nog nodig waren voor de overwinning. Toen de promotie van de witte pion op d7 echt niet meer gestopt kon worden, capituleerde Fabian. Inmiddels was op bord 3 de vrede getekend, terwijl op bord 4 Mark in een dame eindspel remise afdwong door eeuwig schaak. Daarmee was de voorlopige eindstand 2-2 en kregen de spelers 5 minuten respijt.
Met verwisselde kleuren namen de spelers hun posities in en mocht de teamleider nog wat zeggen. “Zet hem op jongens” en dat deden ze! Aan bord 4 ging Rob in gewonnen positie door zijn vlag, maar aangezien Mark slechts een kale koning over had was het remise! Aan bord 3 ging Selman eveneens in gewonnen positie door zijn vlag: 0,5-1,5. Aan bord 2 werd het remise: 1-2. Aan bord 1 had Léon dit keer aan 5 minuten genoeg om tot winst te komen en werd daarmee matchwinnaar: 1-3. Eindelijk mochten we weer praten (we mochten ook de horlepiep dansen, maar daar hebben we van afgezien). We zijn nog niet van Spijkenisse af, want komende vrijdag komen ze naar Capelle aan den IJssel voor de wedstrijd in de promotieklasse om de eer tussen CSV 1 en Spijkenisse 2. Ze zullen ongetwijfeld proberen om het ons zo lastig mogelijk te maken! We hebben opnieuw de halve finale in de RSB-beker behaald en dat betekent dat we in maart tegen de winnaar van Krimpen- Dordrecht spelen.