WSV1 – CSV2 4-4

JE HEBT NIET ALLES IN DE HAND

Donderdag 27 november vertrok het 2e team naar Waddinxveen om de uitwedstrijd tegen WSV1 te spelen in de, volgens de website, fantastische schaakgelegenheid ter plaatse. Dit fantastische viel helaas tegen. We moesten, vanwege een verbouwing, spelen in een kamertje met flikkerende tl-lampen en verflucht. Veel erger was dat we door een glaswand waren gescheiden van een zaal met meer dan 80 bridgers die constant voor zeer grote geluidsoverlast zorgden. Harry zag zich door deze situatie gedwongen om na een paar zetten remise aan te bieden, gelukkig had zijn tegenstander daar begrip voor. Hans vond de situatie haast onspeelbaar maar besloot om, na protesten aan de wedsstrijdleider en de bridgeleiding toch door te spelen. Achteraf vraag ik me af of Hans niet de gelegenheid had moeten krijgen zijn partij op een ander, rustig, tijdstip te spelen.

De partijen op volgorde van voltooiing:

Op bord 4 Harry 1/2 – 1/2

Bord 5 Willem van der Hoek verkreeg een wat dreigende pionnenmeerderheid op de damevleugel, terwijl Hans op de koningsvleugel een aanval probeerde in te zetten. Hans zijn dame werd aangevallen, maar terwijl hij dit wist raakte Hans een pion aan.

Bord 1 Arjan zette zijn partij agressief op met tegengestelde rokade. Beide partijen trokken op naar de koning. Even leek het of Wim Mulder eerder zou zijn; echter zijn aanval bestond uit stukken en kon niet zo maar door Arjans verdediging komen. Arjan rukte met de f, g en h pion op en kwam er wel door heen. Arjan kon op een bepaald moment kiezen tussen dame-winst (tegen een toren en stuk) of kwaliteitswinst. Arjan koos voor het laatste en won vervolgens.

Bord 2 Mark kreeg een ietwat mindere stelling met tegenovergestelde rokade. Mark koos voor initiatief op de koningsvleugel maar gaf daardoor zijn tegenstander de kans om Marks koningsstelling doorslaggevend onder vuur te nemen. 2 1/2 – 1 1/2 voor WSV.

Bord 7 Ik vertelde Rob Docter dat hij moest proberen te winnen en gelukkig koos zijn tegenstander een passieve verdedigingszet waarna Rob zijn stukken in een steeds betere positie kon manouvreren en kon hij winnen.

Bord 8 Thomas had in de opening wat problemen, maar die kon hij oplossen. Meer dan remise zat er echter, in de daaruit volgende stelling, niet in.

Bord 6 Walter had een wat passieve stelling maar kreeg de gelegheid de stelling te openen en vervolgens ook een pion te winnen. Het was niet duidelijk hoe hij verder moest komen, terwijl hij zeer weining tijd over had. Hierdoor zag Walter zich genoodzaakt remise aan te bieden.

Bord 3 Rob van de Bosse had een vooorzichtige op bouw maar kreeg wel de kans zijn tegenstander op te zadelen met een zwakke d6 pion. De druk die Rob kon uitoefenen was echter niet genoeg en met nog weinig tijd moest ook Ron remise aanbieden. Eindstand 4-4.